Blockchain en de Transparante Wereld van Morgen

Vertrouwen inboezemen is een van de belangrijkste uitdagingen in de digitale revolutie. Blockchain biedt een sterke basis in online reputatiemanagement en het herstellen van vertrouwen op globaal niveau, maar een voorzichtige aanpak is noodzakelijk. De inzet is groot, maar de beloningen ook.

article-4538-blockchain-and-transparent-world-of-tomorrow-header-image.jpg

Een van de meest centrale trends voor 2018 is In Transparency We Trust. De trend is ontwikkeled door Fjord , deel van Accenture Interactive, en richt zich op de opkomst van blockchain en diens impact op wederzijds vertrouwen. De eerste uitdaging is om mensen de technologie aan te leren, daarna komt het aanmoedigen van het vertrouwen van de technologie. Het is dus aan ons om aan te tonen hoe blockchain een positieve bijdrage aan transparantie zal leveren. Ook zullen we vertrouwen opnieuw moeten opwekken bij bedrijven, publieke diensten, consumenten, en werknemers.

To watch this video you need to accept marketing cookies

Fjord Trends 2018: In transparency we trust from Fjord on Vimeo.

Deze Insight biedt een praktische uitleg van de transparantietrend. We onderzoeken hoe blockchain vertrouwen op de lange termijn kan waarborgen en hoe het, ondanks de uitdagingen die in het vizier liggen, de toekomst drastisch zal veranderen.

Er zijn weinig dingen zo kostbaar als vertrouwen. Het ligt ten grondslag aan onze maatschappij en beïnvloedt allerlei bepalende processen in sociale interacties, bedrijfsovereenkomsten en alles daartussen. Voor de meeste onder ons is vertrouwen dusdanig fundamenteel dat het instinctief is geworden. Als we een taxi instappen, vertrouwen we erop dat de chauffeur ons veilig naar onze bestemming brengt; als we online een cadeau kopen, vertrouwen we erop dat de verkoper het product levert; als we de dokter bezoeken, vertrouwen we erop dat onze gezondheid de hoogste prioriteit is. En als we het nieuws lezen, vertrouwen we erop dat onze favoriete uitgaves de waarheid hoog in het vaandel hebben staan.

Maar hoeveel weten we nou écht over de wereld om ons heen? Sterker nog, wat kunnen we echt weten? In een aldoor uitbreidend digitaal landschap is het lastig om feit en fictie van elkaar te onderscheiden. Wij worden makkelijk bedrogen; de anonimiteit van het internet maakt dit alleen maar makkelijker. Constante waakzaamheid is daarentegen onmogelijk —ongewenst, zelfs. Onze maatschappij heeft ook in dit digitale tijdperk vertrouwen nodig om voorwaart te kunnen gaan.

Gecentraliseerde derde partijen hebben zich in de online arena gewaagd om de vraag naar vertrouwen te trotseren. Zij bieden bedrijven en individuen hun reputatie en diensten aan op het gebied van beheer en groei van vertrouwen. Momenteel zien we echter verfijnde aanvallen op dit vertrouwensbeleid; recente ontwikkelingen hebben aangetoond dat deze instituten verre van onkwetsbaar zijn.

Er is een nieuwe oplossing nodig om het vertrouwen terug te winnen en de stabiliteit van onze globale economie en maatschappij te waarborgen. Blockchain kan dit bieden. Hoewel blockchain momenteel nog kwetsbaar is voor Sybil-aanvallen, ontneemt de technologie veel van de zwaktes inherent aan de huidige generatie vertrouwenssystemen. Toch biedt ook blockchain geen magische oplossing, en de vragen die het met zich meebrengt hebben verstrekkende implicaties.

Een Nieuw Tijdperk van Vertrouwen Begint Nu 

Blockchaintechnologie heeft veel potentie voor kleine, pragmatische toepassingen, maar ook voor globale paradigmaverschuivingen. Tot dusverre heeft de publieke discussie zich voornamelijk gericht op financiele diensten. Blockchain heeft op dit gebied inderdaad veel te bieden: verbeterde transactiesnelheden, lagere kosten en verhoogde transparantie zijn allemaal waardevolle verbeteringen ten opzichte van de status quo.

Meer vertrouwen is echter niet alleen nodig op het gebied van financiën. Openbare dienstenonline kleinhandel en peer-to-peer handel steunen allemaal op reputatie en vertrouwen. Dat geldt ook voor de gezondheidszorg, onderwijs en transport. Al deze sectoren kunnen profiteren van blockchainoplossingen, evenals de mensen die gebruik maken van deze diensten.

Blockchain brengt verschillende bronnen van informatie in een onveranderlijke historische database samen en verifieert de echtheid van deze informatie door overeenstemming. Hierdoor biedt het een krachtige en veelzijdige benadering van vertrouwen en reputatiemanagement. Door niet afhankelijk te zijn van slechts één data bron zullen gebruikers toegang hebben tot het totaalplaatje. Het beeld dat zij krijgen is niet door een derde partij geverifieerd, maar ontstaat door een netwerk van gelijke gebruikers. Dit netwerk kan meer weerstand bieden tegen kwaadaardige invloeden.

In Weerwil van de Technische Beperkingen 

Computers zijn veelzijdig, maar kunnen niet het verschil zien tussen virtuele realiteit en offline realiteit. De informatie die zij ontvangen van buitenaf is slechts dat: informatie. Zij herkennen geen verschil tussen goed en slecht, tussen goedaardigheid en kwaadaardigheid. En aangezien we geen identificatiechips onder onze huid hebben, kunnen goed ontwikkelde valse identiteiten zelfs de meest intelligente systemen voor de gek houden.

Dit is een belangrijke beperking: blockchain is vatbaar voor aanvallen. Op het moment is er nog geen stabiele verdediging tegen Sybil-aanvallen. Proof-of-work voorwaarden kunnen de kosten van zulke aanvallen erg hoog maken voor kwaadwillenden, maar een vastberaden aanvaller heeft zelfs dan nog mogelijkheden om het systeem met valse consensus te vergiftigen.

De machine kan niet omgekocht worden. Het kan niet worden bedreigd

Dat gezegd hebbende, de verdeelde, openbare aard van blockchaintechnologie is tegelijkertijd juist een belangrijke stap in de goede richting. Met blockchain is er geen enkele partij die het hele netwerk domineert. De gedecentraliseerde aard van blockchain heeft veel waarde. Het ontneemt de noodzaak van gecentraliseerde derde partijen en elimineert de vele gebreken en kwetsbaarheden die met zo’n systeem meekomen. De machine kan niet worden omgekocht; het kan niet worden bedreigd; het kan niet liegen voor eigen gewin of ten nadele van anderen.

Niet Zomaar een Doorsnee IT-project

Blockchaintechnologie is er en kan vandaag nog worden geimplementeerd. Vanuit een technisch oogpunt zijn zelfs grootschalige projecten uitvoerbaar. We moeten echter wel voorzichtigheid betrachten; dit is niet een doorsnee IT-project. Als we blockchain implementeren als vertrouwd platform zullen bedrijven en overheden een nevelig landschap betreden met constante interactie tussen de digitale en sociale wereld. Er zijn mogelijkheden voor immense economische en maatschappelijke verbeteringen, maar de sociale implicaties kunnen ook schadelijk zijn wanneer ze niet nauwkeurig en voorzichtig worden benaderd.

Tegenwoordig kunnen kleine misstappen op sociale media een gebruiker voor vele jaren achtervolgen. Het internet is voor altijd, zo wordt gezegd. Ons huidig systeem biedt echter iets wat bij blockchain zal ontbreken: geloofwaardige ontkenning. Wanneer een potentiele werkgever negatieve informatie over jou ontdekt op het internet en dit tijdens een sollicitatiegesprek ter sprake brengt, heb je nog steeds de kans om bezwaar te maken. Met enige moeite kunnen online bronnen zelfs worden uitgewist, waarmee misstappen uit je digitale verleden worden verwijderd.

Dit is anders met blockchain. De database is ontwikkeld om bestendig te zijn tegen geknoei. Wanneer consensus is bereikt, is die informatie in essentie voor altijd de waarheid.

Dit illustreert waarom het noodzakelijk is om het vertrouwensbeleid van de toekomst niet alleen vanuit een technisch oogpunt te benaderen, maar ook vanuit de sociale wetenschappen te bekijken. We moeten een vertrouwensbeleid ontwikkelen waarbij gebruikers centraal worden gezet; de systemen moeten een gebalanceerde blik op de realiteit geven en deelnemers van bovenmatige schade beschermen. Er is een zorgplicht die veel verder gaat dan alleen het implementeren van een nieuwe technologie en het plukken van de vruchten.

Blockchain begeeft zich ver buiten de gebruikelijke kaders van een traditioneel IT-project; er zijn vele nieuwe dimensies. Sommige van deze dimensies zullen volledig nieuwe instituten en benaderingen vergen om de veranderende eisen van de maatschappij tegemoet te komen.

Voorbereiden op het Onvermijdelijke

De opkomst van computers had aanvankelijk tijd nodig om breed momentum op te bouwen. Maar juist toen de technologie een bepaald niveau van volwassenheid en marktverzadiging kreeg, gebeurde er iets bijzonders: het internet verscheen. Dit gebeurde met horten en stoten, maar uiteindelijk bleek het internet niet te stoppen —en werden zelfs doemdenkers de mond gesnoerd.

Het internet heeft onze wereld fundamenteel veranderd. Hoe we zaken doen, hoe we informatie opnemen — en ons sociale leven zelf —  zal nooit meer hetzelfde zijn. Blockchain staat op het punt hetzelfde te doen: het introduceren van de volgende fase in de digitale evolutie.

We nemen nu al de eerste stappen richting een programmeerbare economie. DNS-diensten die gebaseerd zijn op blockchain bestaan waarschijnlijk al, en whitepapers zien de technologie als een mogelijke hoeksteen van Web 3.0. Cryptocurrencies worden wereldwijd verhandeld, en traditionele financiele instellingen omarmen de mogelijkheden die blockchain met zich meebrengt.

De wereld verandert echter niet van de een op de andere dag. We zitten nog in de vroege fases van aannames en implementaties. Het zou zomaar een decennium kunnen duren voordat blockchain volwassen is, maar wat zeker is, is dat het onze wereld drastisch zal veranderen, zoals TCP/IP dat voorheen ook deed. Er zijn nog veel vragen onbeantwoord, en veel uitdagingen die we moeten aangaan — de tijd om dat te doen is nu aangebroken.

In Transparency We Trust

Download de "In Transparency We Trust" infographic hier. 

Auteur: Sasha Pitkevich