Hoe kun je je bedrijf voorbereiden op blockchain?

Blockchain heeft een enorme potentie. Met visie, durf en toewijding zal het ons helpen de wereld te veranderen. Maar hoe komen we van vandaag naar morgen? Hoe onderscheiden we het ware potentieel van de hype? Welke uitdagingen moeten we onderweg overwinnen?

blockchain.jpg

Om de ontwikkeling van blockchain goed te begrijpen, alsmede de obstakels die we tegenkomen en hoe we die zouden kunnen aanpakken, helpt het om eerst te kijken naar de opkomst van een andere revolutionaire technologie: het internet.

Dertig jaar geleden kwam het internet nog maar net kijken binnen het bedrijfsleven. Hogesnelheidsnetwerken waren voorbehouden aan universiteiten, overheidsinstanties en financiële instituten. Het wereldwijde web bestond nog niet, we hadden nog nooit gehoord van zoekmachines, en zelfs het concept van online adverteren was totale onzin.

Stel je eens voor dat je teruggaat naar die dagen, slechts gewapend met je gezond verstand en je kennis van de dingen die komen gaan. Probeer dan eens een grote retailer ervan te overtuigen om e-commerce een kans te geven. Hoe gepassioneerd je pitch ook is, je zou in de bestuurskamer uitgelachen worden en weggestuurd. In het licht van die tijd bekeken, zou enkel de gedachte aan goederen online verkopen al als een fantasie en als onrealistisch worden gezien. Een pure play online retailer worden? Belachelijk!

Eenmaal terug in het heden weten we natuurlijk beter. De wereldmarkt voor retail e-commerce wordt momenteel geschat op $ 2 biljoen en groeit nog steeds exponentieel. Niet slecht voor een platform dat dertig jaar geleden nog niet eens bestond.

Een op blockchain gebaseerde fundering bouwen voor nieuwe business

De geschiedenis van het internet is er een van langdurige disruptie. Naarmate de TCP/IP protocol suite verder binnendrong in het moderne leven, veranderde het geleidelijk aan alles waar het mee in aanraking kwam. Niet door ons dezelfde dingen op een andere manier te laten doen, maar door ons in staat te stellen nieuwe dingen te doen. In plaats van de bestaande basis uit te breiden, heeft het internet een nieuwe fundering gebouwd, waardoor het internationale bedrijfsleven businessmodellen kon ontwikkelen die de wereld nog nooit eerder had gezien.

Blockchain is ook zo’n fundamentele technologie. Het is niet zozeer een tool als wel de basis voor een nieuw ecosysteem. Je mag dan ook niet verwachten dat het de manier waarop je de dingen vandaag de dag doet radicaal zal veranderen. Maar het zal je wel in staat stellen om morgen spannende nieuwe dingen te doen.

Net als het internet zal blockchain je business niet van de ene op de andere dag overhoop halen. Maar het leert je om je een voorstelling te maken van de nieuwe mogelijkheden en toepassingen in de blockchain. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, zal jouw begrip van het potentieel van blockchain en de reële waarde ervan zich ook ontwikkelen, wat zal leiden tot nieuwe inzichten en ideeën.

En net als in de begindagen van het internet zal er nieuwsgierigheid, visie en vasthoudendheid nodig zijn om de infrastructuur achter de blockchain uit te breiden en na verloop van tijd tot praktische, verkoopbare oplossingen te komen.

Obstakels herkennen

Blockchain is, om voor de hand liggende redenen, misschien wel de belangrijkste trend in de huidige tech-markt. Het is een technologie die alles in zich heeft om de meest democratiserende kracht in de geschiedenis te worden. Het schakelt tussenpersonen uit. Contracten en transacties zullen nooit meer hetzelfde zijn. Het verbetert onze vertrouwenssystemen. En fraude is praktisch onmogelijk. Blockchain kan echt een nieuwe, ‘programmeerbare’ economie inluiden.

Het is dan ook goed te begrijpen waarom blockchain zo’n enorme hype is geworden. Door het bieden van een economische infrastructuur waarin gebruikers fysieke en digitale middelen kunnen combineren en naar specifieke ontvangers sturen zonder tussenkomst van gecentraliseerd beheer, zal blockchain de exploitatiekosten tot vrijwel nul terugbrengen. Dankzij geavanceerde blockchaintoepassingen wordt het verkopen van een huis net zo gemakkelijk als het doen van een microbetaling voor je cloudopslag. In die zin zal blockchain nieuwe gebruiksmogelijkheden en schaalbare businessmodellen faciliteren voor iedere denkbare internetdienst.

Helaas is dit nog toekomstmuziek. Hoe mooi de programmeerbare economie ook klinkt, de huidige technologie is nog lang niet zo ver. Om het in termen van de Gartner Hype Cycle uit te drukken: blockchain is hard op weg naar de zogeheten ‘piek van te hoog gespannen verwachtingen’. Bedrijven willen maar al te graag de hand leggen op succesvolle toepassingen, maar in de realiteit staan we pas aan de basis van de ontwikkeling van de blockchaininfrastructuur en is de markt nog niet klaar voor nieuwe producten. Deze kloof tussen de verwachtingen voor de toekomst en de realiteit van het heden vormt een enorme uitdaging bij de implementatie van blockchaintechnologie.

Een ander fors obstakel is risico. Inspelen op de grenzeloze belofte van blockchain vereist een enorme investering vooraf in de infrastructuur. Zelfs als je accepteert dat een technologie in ontwikkeling risico’s met zich meebrengt, blijven de risico’s voor je bedrijf substantieel. En omdat de meest aanlokkelijke blockchaintoepassingen ook de grootste risico’s inhouden, staan veel bedrijven weifelend tegenover het doorvoeren ervan.

Ten slotte is er nog het kostenaspect. Het in de lucht houden van een gedistribueerd netwerk kost geld. Daardoor is de ontwikkeling van blockchain een continue langetermijninvestering en geen kostenbesparing voor de korte termijn. Vanuit een traditioneel standpunt bekeken lijkt deze technologie daarom onaantrekkelijk. Waarom zou je immers geld stoppen in nieuwe tools die je exploitatiekosten niet verminderen?

Stapsgewijs implementeren

Wat je goed moet begrijpen, is dat blockchain niet zomaar een nieuwe tool is. Investeren in blockchainontwikkeling is niet hetzelfde als het kopen van een nieuwe auto die je sneller van A naar B brengt. Het gaat over het veranderen van het landschap zelf. De kern van je business verandert. Je voegt nieuwe punten en bestemmingen toe op de landkaart die eerst niet bestonden of niet konden bestaan.

Accenture is momenteel wereldwijd betrokken bij een groot aantal proefprojecten die bedoeld zijn om het potentieel van de blockchain te testen in diverse sectoren. Iedere gebruikssituatie is anders en vereist een unieke aanpak, maar we zien wel een aantal universele stappen die ieder bedrijf moet nemen:

1. Begrijp de basics van blockchaintechnologie

Het moge duidelijk zijn: blockchain is al overal aanwezig. Privétoepassingen voor eenmalig gebruik zijn vandaag de dag al beschikbaar, en morgen zal steevast nieuwe toepassingen brengen. Om aan deze revolutie deel te nemen en niet aan disruptie ten onder te gaan, moet je de technologie begrijpen die dit aanstuurt.

2. Onderzoek kritisch de mogelijkheden binnen je sector

Het ontwikkelen van gebruiksmogelijkheden van blockchain is evenzeer een kwestie van het identificeren van mogelijkheden als het testen van de technologie. Kijk eens goed naar jouw sector en wijs dan de overbodige tussenpersonen aan die zouden verdwijnen als ze gedwongen werden de concurrentie aan te gaan met een gedecentraliseerd model. Daar moet je je op richten.

3. Verdiep je echt in het perspectief van de consument

In wezen draait het bij de digitale revolutie allemaal om de consument. Het creëren van hoogwaardige ervaringen is hierbij het belangrijkst. Daarom moet je jezelf in hun situatie verplaatsen. Zoek manieren om de servicekosten te verminderen door leveranciers en consumenten rechtstreeks aan elkaar te koppelen. Schaf de tussenpersoon af.

4. Identificeer en verhelp vertrouwenskwesties in je bedrijf

Vertrouwen is een van de universele constanten in het bedrijfsleven. Van boekhouding tot vastgoed en van juridische diensten tot e-commerce, de algemene deler is vertrouwen. Richt je op gebieden waar het vertrouwen ontbreekt of onvoldoende is en ontwikkel dan blockchaintoepassingen om dit te verbeteren.

5. Blijf leren

Blockchaintechnologie is in de basis nog steeds onbekend terrein. Het is nieuw en spannend. Er zijn geen beproefde en bewezen benaderingen, geen bewezen roadmaps. Je zult zelf uit moeten vinden wat voor jou werkt en wat niet, dus neem hier de tijd voor. Neem kleine stappen, experimenteer, probeer opnieuw en blijf leren naarmate de technologie zich ontwikkelt.

Experimenteer vandaag, denk pas morgen aan disruptie

Blockchain is nog steeds een technologie die volop in ontwikkeling is. Net als eerder met TCP/IP, moet blockchain nog steeds voet aan de grond krijgen. Het kan nog wel een jaar of twintig duren voordat deze technologie volwassen is en zijn stempel drukt op onze economie en onze samenleving. In de tussentijd ben je natuurlijk vrij om het te negeren. Misschien kan jouw sector zonder blockchain. Misschien zal het gewoon aan je voorbij gaan.

Maar toch zal blockchain ongetwijfeld interessante mogelijkheden bieden voor diegenen die ernaar op zoek zijn. En als je je wilt voorbereiden op de blockchaintoekomst, dan kan klein beginnen al een heel verschil maken. Op dit moment heeft de blockchaintechnologie zich echter nog niet voldoende ontwikkeld om grote ontwikkelprojecten te rechtvaardigen. En bovendien is de markt er nog niet rijp voor.

Dit betekent dat je nog tijd hebt. Tijd om te experimenteren met blockchain. Tijd om je te verdiepen in de technologie en hoe die toepasbaar is in jouw sector. Tijd om je perspectief bij te stellen over wat jouw toegevoegde waarde nou werkelijk is, en hoe je de nieuwe blockchainmogelijkheden zou kunnen gebruiken om je sector op positieve wijze te transformeren.

Over blockchain is het laatste woord nog niet geschreven. De technologie is nog volop in ontwikkeling. Dat biedt jou de kans om mee te evolueren. Naarmate je blockchain beter gaat begrijpen, zul je business cases gaan ontdekken – nieuwe niches die je kunt claimen door op den duur blockchain te implementeren. Want voor je het weet zijn we weer een decennium verder. Alleen als je nu al probeert de geheimen van blockchain te ontrafelen, kun je in de toekomst het volledige potentieel ervan benutten.

Auteur: Sasha Pitkevich