Vechtlust om ergens uit te breken, iets te maken van je leven

Vanuit mijn functie als Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) manager bij Accenture was ik uitgenodigd deel te nemen aan het nagesprek bij Movies that Matter, over de film ‘Nice People’ waarin vluchtelingen een schijnbaar onmogelijke opdracht toch tot een succes brengen.
160420 _Vechtlust om ergens uit te breken, iets te maken van je leven.jpg

In de film Nice People lukt het een team van Somalische vluchtelingen in Zweden om deel te nemen aan de internationale ‘bandy’ (een soort ijshockey) cup. Dit is uitzonderlijk, gezien de teamleden nog nooit op ijs hadden gestaan. Hoe dit ze is gelukt? Er was iemand die in hen geloofde en ze hielp om ook in zichzelf te geloven.

"Waar je wieg staat, bepaalt voor een groot deel hoe succesvol je gaat worden."

Kansenongelijkheid is een gemeen iets. Waar je wieg staat, bepaalt voor een groot deel hoe succesvol je gaat worden. Ik denk terug aan mijn eigen wieg. Die stond bepaald niet op de goede plek. Ik geloof echter dat juist dat gegeven mij tot een vechter heeft gemaakt.

Misschien had ik het geluk op mijn zevende een rolmodel te ontmoeten die mij al jong leerde geloven in mijzelf. Van mijn zevende tot mijn veertiende deed ik aan Pencak Silat, een Indonesische verdedigingssport. Van mijn Indonesische leraar leerde ik discipline, je grenzen van wat je kan verleggen, doorzetten. Ik vergeet nooit het moment dat ik mijn eerste examen had. Ik moest een plank door midden trappen. Een plank! “Dat kan ik nooit,” dacht ik. Ik trapte zo hard ik kon. Geen beweging in die plank te krijgen. “Zie je wel, ik kan dit niet”, bevestigde de stemmetjes in mijn hoofd. “Dat examen ga ik natuurlijk nooit halen. Al die anderen zijn veel beter dan ik.” De tranen stonden in mijn ogen en in al mijn onzekerheid keek ik mijn leraar aan. De blik die mijn leraar mij toen gaf, zo vol vertrouwen, maakte dat ik het nog één keer probeerde. En het schijnbaar onmogelijke lukte mij – ik trapte die plank door. Op wilskracht en vechtlust. Ik slaagde cum laude voor mijn examen. Ik kan het wél! Doorzetten! Geloof in jezelf! Grote lessen voor een meisje van nog geen tien jaar oud.

"De blik die mijn leraar mij toen gaf, zo vol vertrouwen, maakte dat ik het nog één keer probeerde."

Een rolmodel, een leraar, een mentor. Iemand die in je gelooft en je helpt in jezelf te geloven. Met het MVO initiatief Skills to Succeed richt Accenture zich op het vergroten van kansen voor mensen die onze arbeidsmarkt maar moeizaam wil integreren. Kansen die jongeren niet krijgen omdat ze opgroeien in een omgeving zonder rolmodellen. Kansen die vluchtelingen niet krijgen op de arbeidsmarkt omdat ze niet voldoende Nederlands spreken. Kansen die mensen met een arbeidsbeperking niet krijgen omdat hun talent verborgen blijft.

Vechtlust om ergens uit te breken, iets te maken van je leven. En je talent te laten zien. Accenture helpt daar graag bij, een stapje op de weg naar werk en daarmee economische zelfstandigheid. We doen dit omdat we ons verantwoordelijk voelen een maatschappelijke bijdrage te leveren. Maar ook omdat we deze talenten gewoon keihard nodig hebben om in business te blijven.

Wil je meer weten over Accenture’s Skills to Succeed ambities? Lees hier meer!

 

To watch this video you need to accept marketing cookies

2015 Corporate Citizenship Report from Accenture

Auteur: Savitri Groag